Zoek hier uw vakman

Open

Om welke tuin gaat het?


Open

Oppervlakte van de tuin


Een tuin laten ontwerpen

Uw tuin is het verlengstuk van uw woning, een goed aangelegde tuin is daarom het visitekaartje van uw huis. Bent u toe aan renovatie van uw bestaande tuin, of hebt u zojuist een nieuw huis betrokken waarvan de tuin nog een woestenij is? In beide gevallen is het belangrijk dat u als eerste een tuinontwerp laat maken. Doet u dat niet, dan is de kans groot dat uw tuin niet wordt zoals u dat in uw hoofd heeft.

Aandachtspunten bij een tuinontwerp

Bij het maken van een ontwerp dient u rekening te houden met de ligging en afmetingen van de tuin en eventueel de bestaande situatie. U moet zich thuis voelen in uw tuin. 

Er zijn verschillende mogelijkheden om een ontwerp (te laten) maken, zoals een compleet plan, alleen een schetsontwerp of alleen een beplantingsplan voor een (gedeelte van de) tuin. De keuze is aan u en dit heeft uiteraard ook invloed op uw kosten. 

Een goed tuinplan is erg belangrijk. Het is de basis van uw tuin en bepaalt het gezicht van uw tuin. Vanuit deze basis kunt u verder werken. Een tuin groeit en is nooit af. U zult altijd planten moeten vervangen bijvoorbeeld omdat ze dood gaan of slecht groeien, toch niet goed kleuren of combineren met andere planten. Als de basis goed is kunt u jaren plezier beleven aan uw tuin. 

Bij een ontwerp wordt rekening gehouden met wensen en ideeën, zoals:

  • Welke stijl spreekt het meest aan?
  • Wilt u een vijver in de tuin?
  • Mate van onderhoud
  • Voorkeur voor bepaalde planten, veel (winter)groen, veel bloemen
  • Voorkeur voor bepaalde kleuren
  • Moet er speelruimte voor kinderen komen?
  • Andere tuinelementen, zoals een hobbykasje, tuinhuisje, pergola e.d.
  • Uw privacy?
  • Wilt u veel vlinders, bijen, vogels, egels e.d. in uw tuin?
  • Moet er rekening gehouden worden met een handicap?

Bij de samenstelling van de beplanting moet rekening worden gehouden met de grootte van de bomen en struiken in volwassen toestand, de grondsoort, de hoeveelheid zon enz., zodat iedere plant tot zijn recht komt in de tuin. Ook kan door de keuze van de beplanting de hoeveelheid onderhoud beperkt worden en kan er gezorgd worden dat er het hele jaar wat te zien is. Vaak worden er bomen, vooral kleinere tuinen, geplant die veel te groot worden voor dit soort tuinen.

Tegenwoordig is er echter een grote keuze in bomen die wel geschikt zijn voor een kleine tuin. In deze tijd met vaak wat kleinere tuinen in nieuwbouwwijken is dat erg belangrijk. 

Een bestaande tuin kan natuurlijk ook veranderd worden. Daarbij moet worden uitgegaan van de bestaande situatie en bekeken worden wat wel of niet moet blijven, bijvoorbeeld een bepaalde boom of struik en uiteraard de wensen zijn belangrijk.

Sitemap Logo Lionhead Interactive